OS/2 (R)Warp 4

Sisällysluettelo

1. Oma Warppini ja sen päivittäminen
2. Mistä Warpin saa ostettua?
3. Miksi ostaa OS/2?
4. Päivityksiä
Kerneli (testcase)
TCP/IP)
WLAN
Näytönohjainajurit
Usb-massamuistilaitteet (USB mass storage devices)
5. Asennus- ym. ohjeita
6. 'Must have' -ohjelmia
7. XFree86/OS2 ja Unixista portatut ohjelmat
8. 64-bittinen OS/2?
9. Virtual PC, Serenity Virtual Station, VMware
10. Linkkejä

Oma Warppini ja sen päivittäminen

Itse aloitin Warp 4:een tutustumisen (muistaakseni vasta v. 2001, Warp 3:sta olin toki käyttänut jo useita vuosia aikaisemmin) asentamalla Warpin vanhaan kellotettuun 225 MHz:n koneeseen ja tekemällä sitten päivitetyn asennus-CD:n (uusimpien ohjelmien kera) Warp Update Kitin avulla. Päivitetyn asennus-CD:n voi tehdä myös Dosissa, mutta OS/2:sta käsin sen tekeminen on huomattavasti nopeampaa ja helpompaa (yhtään diskettiä ei tarvita apuna). Tein kyllä ensimmäisen CD:ni Windowsin Dos-tilassa, mutta en suosittele sitä kenellekään. Tämän jälkeen asensin Warpin päivitetyltä CD:ltä ongelmitta mm. Athlon 1.3 GHz:n koneeseen, jossa oli 40 gigan kiintolevy.

Ja epäilijöille tiedoksi: Warp 4 asentuu suurillekin kiintolevyille (myös serial-ATA) ja kaikista uusimmille koneille, kun tietyt komponentit (kuten kerneli, fdisk ja levyohjain) vain on päivitetty. Mutta noiden komponenttien metsästäminen netistä on työn ja tuskan alla, joten itse katsoin parhaaksi hoitaa tehtävän tilaamalla em. WUK-CD:n, ks. Warp Update Kit (WUK), jolla kaikki uudet komponentit ovat jo valmiina. Toki täytyy tunnustaa - myös uuden MCP2:n kanssa olen joutunut tekemisiin OS/2:n tutun OS/2 cannot operate your hard disk -ilmoituksen kanssa sekä ide- että scsi-levyillä. Syynä on LVM-systeemeissä käytetty IBM:n OS2DASD.DMD-ajuri, jossa ei ole tukea kaikkien emolevyn piirisarjoille. FDISK-systeemeissä, kuten Warp 3 ja WArp 4, voidaan käyttää Dani-ajuria, jossa on laajempi tuki eikä ongelmaa ole.

Seuraava projektini Warpin kanssa oli Warp 3 Connect -version päivittäminen myös ajan tasalle. Wukin avulla sekin onnistui parissa tunnisssa (tehty vasta 1.10.2004, ja olen päivitettyyn versioon todella tyytyväinen, ks. http://tapsa.terae.net/os2/programs/ ja w3c)! Suurkiitos vielä sille ystävälliselle henkilölle, joka lahjoitti Warp Connectin minulle. Warp 3:ssa minua kiinnostaa sen latautumisen nopeus ja pieni tilantarve. Lisäksi Connectissa on vielä nettiohjelmatkin valmiina! Mitäpä sitä muuta nettikoneessa tavallinen ihminen tarvitseekaan! Ja virukset eivät onneksi vaivaa Ossin käyttäjiä (kukaan ei viitsi kirjoittaa niitä)!

Tällä hetkellä käytössäni on Warp 4.52 (MCP2), jonka IBM oli jostain syystä pannut testcase-sivulleen lokakuussa 2004. Warp 4.52:ssa on joitakin päivitettyjä komponentteja (esim. Java 1.3, TCP/IP 4.3), joita ei saa netistä ilmaiseksi. Java 1.3:sta ei välttämättä enää tarvita, koska Java 1.4.2 Runtime-version saa InnoTekin sivulta

Warp 4.52 -versiota ei voi päivittää laillisesti Wap Update Kitin avulla ilman SWC- tai PA-sopimusta, koska päivitykseen tarvitaan FixPack ja Device Driver -päivitys. Tarvittavat pakolliset komponentit ovat: CP2 fixpak 1 (XR_F001) tai CP fixpak 3, 4, tai 5 (XR_C003, XR_C004, XR_C005) ja Device Driver fixpak 3 (XR_D003). Toki MCP2:n voi päivittää lähes täydellisesti ilman näitäkin käsityönä. Onneksi Warp 4.52:n (MCP2) asennus-CD on kuitenkin valmiiksi boottaava! Toki netistäkin löytyy 'ilmaiseksi' nuo em. paketit, esim. sivulta ftp://cruiser.fannet.ru/pub/filesos2/fix/. Mm. paketti ftp://cruiser.fannet.ru/pub/filesos2/fix/52703.B646.C706.zip näyttäisi sisältävän myös udf201.exe-paketin, jolla voi asentaa / päivittää DVD/UDF -paketin. Itse en ota kantaa noiden päivitysten lataamisen laillisuuteen tai käyttämiseen.

Vinkki: jos olet tehnyt Warp 4:n boottaavan CD:n UpdCD:n avulla, voit hyödyntää siinä olevia ADDONS-hakemiston ohjelmia. Saat asennettua ohjelmaobjektit tarvittaessa myös päivittämättömään Warppiin käynnistämällä päivitetyn CD:n IBMINST-hakemistosta npconfig-ohjelman seuraavasti:

npconfig /REINSTALL

Mistä Warpin saa ostettua?

Ossia voi myös ostaa edelleen: eCS on IBM:n lisenssillä myytävä Warp 4:n OEM-versio (eComStation 1.2-versio on julkaistu elokuussa -04), ks. http://ecomstation.com/. Lue myös eCS:n esittely sivulta http://www.os2voice.org/VNL/past_issues/VNL0803H/vnewsf5.htm. EComStationin voi ostaa kätevästi linkistä http://www.berggreen.dk/produkt.asp?ISOCNTRY=FI&prod=eComStation (voi maksaa suoraan suomalaisen pankin tilille).

Myös IBM myy itse edelleen Warp 4.52:sta (MCP2 = Merlin Convenience Pack 2) ainakin periaatteessa, ks. sivu http://www-306.ibm.com/software/os/warp/swchoice/howtobuy.html. IBM:n entinen Software Choice -sopimus (SWC) on lakkautettu ja nyt myös yksityishenkilöiden täytyy tehdä Passport Advantage -sopimus (PA) Warpin päivittämiseksi. Itse en ole kyllä siinä onnistunut kohtuullisella vaivalla (pitää tilata IBM:n Business Partnerin kautta). Toisaalta eComStationiin saa samat IBM:n pävitykset - ja mikä parasta - paljon halvemmalla :)

Jotkut ovat onnistuneet ostamaan vanhan Warpin huutokaupoista, esim. http://huuto.net/fi/ tai kyselemällä uutisryhmien kautta, esim. sfnet.atk.tori.

Miksi ostaa OS/2?

Tämän kysymykseen ovat varmasti kaikki Ossista kiinnostuneet törmänneet ja OS/2 alkaakin olla tällä hetkellä vain harvojen käyttöjärjestelmä - mutta hyvä sellainen. Jos OS/2 saa uusia käyttäjiä, niin se tapahtuu (ehkä) Windowsista käsin, jotka ovat turhautuneet jatkuviin virusvaroituksiin ja vakoojaohjelmiin. Moni OS/2:n käyttäjä taas on siirtynyt Linuxiin ja OS/2 on jäänyt koneelle vain harrastuksen ja tietynlaisen nostalgian vuoksi. Mutta jos on tottunut käyttämään Ossia ja sen ohjelmilla tulee toimeen (tai yhtä hyvää vastaavaa ohjelmaa ei löydy muista käyttöjärjestelmistä), niin Ossin käyttö on hyvinkin perusteltua.

Mielestäni ei ole järkevää ostaa Warppia, jos on tottunut käyttämään Windowsia, koska kynnys uuteen järjestelmään siirtymisessä on melko suuri. Toisaalta jos Warp on ennestään tuttu, sen päivittäminen ajan tasalle tai eComStationin hankinta saattaa olla hyvinkin järkevä vaihtoehto. Perus-Warp 3:ssa (jota jaettiin jossain vaiheessa ilmaiseksi postimaksujen hinnalla erään atk-lehden lukijoille) ei ole LAN-ohjelmia valmiina ja sitä voidaan käyttää vain modeemin kautta. Warp 3 Connect ja Warp 4 sisältävät myös tarvittavat nettiohjelmat, joten niiden päivitystä kannattaa hyvinkin harkita. Warp 4:een tulee päivityksiä jatkuvasti (myös kernelin tuki uusimmille prosessoreille), mutta Warp 3:n kernelin päivitys on lopetettu (viimeinen päivitys v. 2001).

Mutta eikö OS/2:sta sitten ole vastusta Linuxille? On ja ei! Palvelinkäyttöön suositeltavin käyttöjärjestelmä lienee Linux (monen käyttäjän moniajojärjestelmä) mutta Ossillakin on vankka kannattajaryhmänsä. Työasemakäytössä OS/2 taas saattaa olla helpompi omaksua kuin Linux mutta ei niin helppo kuin Windows. Ossi vaatiikin hieman 'virittelyä' toimiakseen kunnolla nykyaikaisissa koneissa.

Mutta jos Ossin saakin asennettua ja kaikki toimii kuten pitääkin, ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua Windowsista tuttujen ohjelmien puute. Sivustoa http://www.os2.cz/ selaamalla huomaa nopeasti, että OS/2 ei missään tapauksessa ole kuollut vaan sitä kehitetään jatkuvasti, ja myös ohjelmatarjonta on runsasta. Mutta samoin kuin Linuxissa Windows-ohjelmat toimivat (tai ovat toimimatta) Winen kautta, samoin OS/2:ssa Windows-ohjelmat vaativat toimiakseen Odinin (Windows-rajapinta): Odin is the name of the project and software that allows users to run Win32 (Windows 95 and Windows NT) applications in OS/2 Warp operating system natively, almost as if they were intended to be OS/2 applications in the first place. It also makes porting from Win32 to OS/2 easier by providing a Win32 API implementation in OS/2: the Odin32 API.

Myös Unixista (ja Linuxista) on portattu OS/2:lle parhaimmat ohjelmat. Lisäksi esim. Mozillasta ja Firefoxista tulee aina nimenomaan OS/2:lle tehdyt versiot siinä missä Linuxille ja Windowsillekin. Ossille on kaiken kaikkiaan olemassa suuri valikoima ajan tasalla olevia ohjelmia, joilla voi tehdä lähes kaiken, minkä Linuxilla tai Windowsillakin - joskus jopa enemmänkin.

Perinteinen paikka hakea ohjelmia OS/2:lle on Hobbes OS/2 Archive.

Päivityksiä

Kattava sivu saatavilla olevista ilmaisista ja maksullisista päivityksistä on Warp Update Page. Katso myös sivu Update your OS/2 installation CD-ROM with fixpaks!, josta selviää, mitä päivityksiä on saatavilla.

Kerneli (testcase)

Warpiin tulee edelleen kernelipäivityksiä IBM testcase-sivulle, jotka tosin ovat epävirallisia, mutta ainakaan itselläni ei ole ollut mitään ongelmia niiden kanssa (lue kuitenkin aina readme-tiedostosta tehdyt muutokset ennen asentamista). Kernelipäivitykset ovat sivulla vain pari päivää mutta onneksi ne voi hakea myöhemmin ainakin Tommi Koivulan sivulta http://files.rbb.homeip.net/os2/ (Kiitos Tommille!) tai sivulta http://www.os2site.com/sw/upgrades/kernel/. Warp 4:n kernelipaketit ovat w4-alkuisia, esim. w420041111.zip.

Huomaa, että uudet kernelit eivät enää toimi Pentium Pro -koneissa. Niissä toimii kuitenkin vielä kesäkuun 2004 testcase-kerneliversio w420040621.zip, joka myös on vakiona eCS 1.2:ssa.

Warp 3:n viimeinen kernelipäivitys löytyy sivulta http://www.os2site.com/sw/upgrades/warp3/other/index.html. Viimeisin testcase-päivitys, w30921.zip, on julkaistu 21.9.2001.

Warppiin on ollut saatavana myös moniprosessorikerneleitä (SMP) jo elokuusta -96 alkaen (Warp Server) mutta enää päivityksiä ei saa Warp 3 -pohjaisiin systeemeihin. Warp 4.x-pohjaiset moniprosessorikernelipaketit ovat smp-alkuisia, esim smp20041111.zip (TestCase SMP Kernal for WSeB FP3/ACP).

Näistä linkeistä saat uudet kernelit:
IBM:n testcase-sivu
OS2Site
Tommi Koivulan sivut

Myös omilta sivuiltani löytyy (ainakin toistaiseksi) joitakin kerneleitä. Samoin sivullani on uusi FDISK / Boot Manager -paketti expartw4.exe perus-Warpille, Warp 4.0 (paketti on itsestään purkautuva exe-tiedosto, lue ohjeet paketin expartw4.txt-tiedostosta) ja vastaava LVM-paketti Warp 4.5x:lle expartcp.exe (lue ohjeet expartcp.txt-tiedostosta), ks. sivu http://tapsa.terae.net/os2/programs/.

Testcase-sivulle tulee myös muita päivityksiä, jotka usein ovat salasanalla suojattuja (esim. 61772.exe on IBM Web Browser 2.0.4) ja on tarkoitettu ilmeisesti vain jollekin tietylle maksavalle asiakkaalle. Joissakin zip-tiedostoissa salasana on ollut zip-tiedoston numerokoodi (esim. IBM Web Browser 2.0.3 paketin Fix61313.zip salasana oli 61313. Tiedostoa imuroidessa ei tietenkään etukäteen tiedä, saako sitä avattua vai ei. Tiedostot ovat myös sivulla vain pari päivää, joten niiden imurointikin on vaikeaa. Kernelipäivitykset eivät ole koskaan salasanasuojattuja.. Huomaa, että testcase-pakettien käyttö tapahtuu vain omalla vastuulla eikä mahdollisesta systeemin kaatumisesta voi syyttää ketään muuta kuin itseään.

TCP/IP

TCP/IP-paketti perus-Warp 3:lle löytyy sivulta ftp://ftp.software.ibm.com/ps/products/mpts/fixes/finnish/wrl8421_conv/. Tällä saa tarvittavat ohjelmat netin käyttöä varten verkossa. Oletuksena Warp 3:lla pääsee nettiin vain modeemilla.

Päivityksiä kannattaa hakea sivustolta http://www.os2site.com/sw/upgrades/tcpip/index.html, josta löytyy kaikki mahdolliset päivitykset.

Sopivat verkkokorttiajurit löytynevät sivulta http://pws.prserv.net/mckinnis/nicpak/index.html.

WLAN

Langatonta tiedonsiirtoa kaipaavien (WLAN) kannattaa tutustua sivuun Wireless Networking with OS/2 and eCS. Periaatteessa kaikki langattomat laitteet, jotka toimivat Linuxissa, toimivat myös OS/2:ssa. Ajurien löytäminen vain on työn ja tuskan takana :(

Näytönohjainajurit

Uusia näytöohjainajuripaketteja on kaksi eri vaihtoehtoa: SciTech SNAP Graphics/SciTech Display Doctor (SDD) ja IBM:n Graphics Adapter Device Driver (GRADD), ks. sivu http://www.warpupdates.mynetcologne.de/english/hard_gradd.html. Myös ohjaimien valmistajien sivuilta saattaa löytyä ajureita, esim. Matroxin näytönohjaimille löytyy ajureita.

Scitechilla on nyt uusi palvelu, josta saa rekisteröitymällä näytönohjainkohtaisia ajureita ilmaiseksi (SciTech SNAP Graphics PE driver)! Niin ihmeeliseltä kuin se tuntuukin, niin vihdoin OS/2:een saa uusimman SNAP-ajurin ilmaiseksi omalle nimelle rekisteröitynä, ks. kuva snap.png!

Usb-massamuistilaitteet (USB mass storage devices)

Olen testannut vain usb-muistitikkua (SanDisk Cruzer micro 256 MB), joten tietoni ovat puutteellisia. Kuitenkin olen pannut itselleni ja muillekin muistiin joitakin asioita omalle erilliselle sivulleen usb.htm. Olen testannut tikkua päivitetyissä Warp 4 ja Warp 3 Connect -järjestelmissä sekä Warp 4.52:ssa. Viimeksi mainitussa tikku toimii parhaiten (paremmat ajurit) mutta se toimii kohtuullisesti myös vanhemmissa järjestelmissä. Otan mielelläni vastaan vinkkejä usb-massamuistilaitteiden käytöstä OS/2:ssa, ja korjausehdotuksia sekä täydennyksiä usb-sivulleni :)

Katso sivu http://www.os2warp.be/index2.php?name=usbdrvs, jonka linkeistä voi imuroida usb-ajurit.

Asennus- ym. ohjeita

'Must have' -ohjelmia

Katso myös Christian Hennecken 'must-have-tools' sivulta http://www.os2world.com/os2files/os2/utilities.html.

XFree86/OS2 ja Unixista portatut ohjelmat

Täydellinen luettelo OS/2:lle portatuista ohjelmista (XFree86 Ported Software) on sivulla http://os2ports.com/sections/ports.

Olen myös itse tekemässä sivua X:n ja ikkunamanagerien asennuksesta. X:n osuus on jo valmis mutta ikkunamanagerien ohjeiden testaus on kesken enkä ole saanut Enlightenment-manageria vielä toimimaan kunnolla (enkä ehdi toistaiseksi tehdä asialle mitään). Sivuun saa tietysti tutustua ja siitä saa antaa palautetta.

64-bittinen OS/2?

Kaikki Ossin käyttäjät tietävät, että mikään muu käyttöjärjestelmä ei tarjonnut aikanaan vastaavia 32-bittisiä ominaisuuksia kuin OS/2, mutta kuten siirtyminen 16-bittisyydestä teki Windows 3.1:stä kerralla vanhanaikaisen, käykö OS/2:lle samoin siirryttäessä 32-bittisyydestä 64-bittisyyteen?

Itse en tiedä, aikooko IBM tehdä OS/2:sta 64-bittisen version, mutta se on varmaa, että OS/2:kin siirtyy 64-bittisyyteen. Yksi meneillään oleva projekti http://elfldr.netlabs.org/ on korvata OS/2:n kerneli Linuxin kernelillä (tuleeko Ossista *vain* yksi Linux-distro kymmenien muiden lisäksi?). Myös http://www.ecomstation.com/ tulee varmasti pitämään eCS käyttöjärjestelmänsä (IBM:ltä lisenssoitu OS/2) ajan tasalla. Joka tapauksessa IBM on vahvasti Linux-maailmassa mukana (Saksaan myytävien palvelimien käyttöjärjestelmänä on SuSE Linux), joten oma OS/2-Linux saattaa hyvinkin olla suunnitteilla... no tämä oli tsoukki :)

PS. Käsittääkseni Warpin nykyiset IBM:n testcase-kernelit toimivat jo 64-bittisissäkin järjestelmissä (AMD).

Virtual PC, Serenity Virtual Station, VMware

Virtual PC sallii usean käyttöjärjestelmän ajamisen tietokoneessasi yhtä aikaa! Voit todellakin käyttää eri Windowseja ja OS/2:sta samaan aikaan, kun yksi käyttöjärjestelmä toimii hostina ja muut clienteina. Mopokoneiden omistajien ei tietenkään kannata vaivata aivosolujaan tällä käänteentekevällä ohjelmalla ;) Katso asennusohjeet OS/2 Voice -artikkelista Microsoft Virtual PC 2004 and OS/2. Ohjelma toimii em. ohjeiden mukaan asennettuna vaikka OS/2:sta ei enää mainitakaan Microsoftin sivuilla tuettuna käyttöjärjestelmänä.

Huom. Microsoft on ostanut Virtual PC:n v. 2003 Microsoft acquires Virtual PC from Connectix ja tuki OS/2:lle loppuu tietääkseni vuoden 2004 lopussa.

Myös Serenity Virtual Station (SVISTA) on samantapainen ohjelma, joka sallii eri käyttöjärjestelmien ajamisen samassa koneessa yhtä aikaa virtuaalisesti. SVISTA lienee ensi vuoden (2005) alusta alkaen ainoa ohjelma, jonka avulla OS/2:sta voi käyttää joko isäntänä (host) tai asiakkaana (client) muiden käyttöjärjestelmien kanssa.

Linuxin käyttäjien kannattaa tutustua VMware-ohjelmaan.

Linkkejä

Linkeistä on tehty erillinen sivu. Linkkikokelma ei ole mitenkään täydellinen vaan lähinnä oman muistini virkistämiseksi. Jos itse olet huomannut jonkin toisen hyödyllisen OS/2-linkin, vinkki vain sähköpostitse, niin voin lisätä linkin sivuilleni :)

Postia Tapsalle