Warppia ostamassa

Ossia voi myös ostaa edelleen mutta ei kuitenkaan aivan joka paikasta.

eCS on IBM:n lisenssillä myytävä Warp 4:n OEM-versio (eComStation 1.2-versio on julkaistu elokuussa -04), ks. http://ecomstation.com/. Lue myös eCS:n esittely http://www.os2voice.org sivulta. EComStationin voi ostaa sivun http://www.berggreen.dk/ linkistä (voi maksaa suoraan suomalaisen pankin tilille).

Myös IBM myy itse edelleen Warp 4.52:sta (MCP2 = Merlin Convenience Pack 2) ainakin periaatteessa, ks. seuraava IBM:n sivu. IBM:n entinen Software Choice -sopimus (SWC) on lakkautettu ja nyt myös yksityishenkilöiden täytyy tehdä Passport Advantage -sopimus (PA) Warpin päivittämiseksi. Itse en ole kyllä siinä onnistunut kohtuullisella vaivalla (pitää tilata IBM:n Business Partnerin kautta). Toisaalta eComStationiin saa samat IBM:n pävitykset - ja mikä parasta - paljon halvemmalla :)

Jotkut ovat onnistuneet ostamaan vanhan Warpin huutokaupoista, esim. http://huuto.net/fi/ tai kyselemällä uutisryhmien kautta, esim. sfnet.atk.tori.

Miksi ostaa OS/2?

Tämän kysymykseen ovat varmasti kaikki Ossista kiinnostuneet törmänneet ja OS/2 alkaakin olla tällä hetkellä vain harvojen käyttöjärjestelmä - mutta hyvä sellainen. Jos OS/2 saa uusia käyttäjiä, niin se tapahtuu (ehkä) Windowsista käsin, jotka ovat turhautuneet jatkuviin virusvaroituksiin ja vakoojaohjelmiin. Moni OS/2:n käyttäjä taas on siirtynyt Linuxiin ja OS/2 on jäänyt koneelle vain harrastuksen ja tietynlaisen nostalgian vuoksi. Mutta jos on tottunut käyttämään Ossia ja sen ohjelmilla tulee toimeen (tai yhtä hyvää vastaavaa ohjelmaa ei löydy muista käyttöjärjestelmistä), niin Ossin käyttö on hyvinkin perusteltua.

Mielestäni ei ole järkevää ostaa Warppia, jos on tottunut käyttämään Windowsia, koska kynnys uuteen järjestelmään siirtymisessä on melko suuri. Toisaalta jos Warp on ennestään tuttu, sen päivittäminen ajan tasalle tai eComStationin hankinta saattaa olla hyvinkin järkevä vaihtoehto. Perus-Warp 3:ssa (jota jaettiin jossain vaiheessa ilmaiseksi postimaksujen hinnalla erään atk-lehden lukijoille) ei ole LAN-ohjelmia valmiina ja sitä voidaan käyttää vain modeemin kautta. Warp 3 Connect ja Warp 4 sisältävät myös tarvittavat nettiohjelmat, joten niiden päivitystä kannattaa hyvinkin harkita. Warp 4:een tulee päivityksiä jatkuvasti (myös kernelin tuki uusimmille prosessoreille), mutta Warp 3:n kernelin päivitys on lopetettu (viimeinen päivitys v. 2001).

Mutta eikö OS/2:sta sitten ole vastusta Linuxille? On ja ei! Palvelinkäyttöön suositeltavin käyttöjärjestelmä lienee Linux (monen käyttäjän moniajojärjestelmä) mutta Ossillakin on vankka kannattajaryhmänsä. Työasemakäytössä OS/2 taas saattaa olla helpompi omaksua kuin Linux mutta ei niin helppo kuin Windows. Ossi vaatiikin hieman 'virittelyä' toimiakseen kunnolla nykyaikaisissa koneissa.

Mutta jos Ossin saakin asennettua ja kaikki toimii kuten pitääkin, ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua Windowsista tuttujen ohjelmien puute. Sivustoa http://www.os2.cz/ selaamalla huomaa nopeasti, että OS/2 ei missään tapauksessa ole kuollut vaan sitä kehitetään jatkuvasti, ja myös ohjelmatarjonta on runsasta. Mutta samoin kuin Linuxissa Windows-ohjelmat toimivat (tai ovat toimimatta) Winen kautta, samoin OS/2:ssa Windows-ohjelmat vaativat toimiakseen Odinin (Windows-rajapinta): Odin is the name of the project and software that allows users to run Win32 (Windows 95 and Windows NT) applications in OS/2 Warp operating system natively, almost as if they were intended to be OS/2 applications in the first place. It also makes porting from Win32 to OS/2 easier by providing a Win32 API implementation in OS/2: the Odin32 API.

Myös Unixista (ja Linuxista) on portattu OS/2:lle parhaimmat ohjelmat. Lisäksi esim. Mozillasta ja Firefoxista tulee aina nimenomaan OS/2:lle tehdyt versiot siinä missä Linuxille ja Windowsillekin. Ossille on kaiken kaikkiaan olemassa suuri valikoima ajan tasalla olevia ohjelmia, joilla voi tehdä lähes kaiken, minkä Linuxilla tai Windowsillakin - joskus jopa enemmänkin.

Perinteinen paikka hakea ohjelmia OS/2:lle on Hobbes OS/2 Archive.